Lappalaiskoirien uudet jalostuskriteerit 9.2.2022 alkaen

Täältä löydät jalostustoimikunnan tiedotteet
Tapio Kakko
Viestit: 1884
Liittynyt: 05.01.2015 09:20

Lappalaiskoirien uudet jalostuskriteerit 9.2.2022 alkaen

Viesti Kirjoittaja Tapio Kakko » 17.02.2022 09:52

Lappalaiskoirat ry:n jalostuskriteerit on päivitetty: http://lappalaiskoirat.fi/?id=jalostus/ ... skriteerit.

Näkyvimmät muutokset kohdistuvat silmälausuntoihin ja niissä erityisesti kataraktamerkintöihin. The European College of Veterinary Ophthalmologists (ECVO) päivitti loppuvuodesta 2021 ohjeistustaan eri kaihimuotojen merkintätapojen ja jalostuksellisen merkityksen osalta, ja jalostuskriteerit on nyt päivitetty vastaamaan ECVO:n uutta ohjeistusta. Myös gonioskopialausuntoja (ICAA Kammiokulman poikkeavuus) koskeva jalostuskriteeri on päivitetty Kennelliiton ja ECVO:n suosituksen mukaiseksi: lievä- ja kohtalainen-diagnoosin saaneita koiria voi käyttää jalostukseen gonioskopialla terveeksi tutkitun partnerin kanssa, kun taas vakava-asteiset tulee jättää kokonaan pois jalostuksesta glaukoomariskin takia. Lisäksi jalostuskriteereissä on nyt lapinporokoirilla huomioitu niiltä viime vuonna löytynyt uusi PRA:n muoto eli IFT122-PRA. Suomenlapinkoirille odotetaan vielä Hannes Lohen tutkimusryhmän tuloksia ennen kuin ko. PRA-muoto mahdollisesti sisällytetään jalostuskriteereihin.

Toinen huomattava jalostuskriteerimuutos koskee polvia: Kennelliiton polvitutkimusohjeeseen tuli vuoden 2022 alusta päivitys koskien koiran nuorella iällä saadun lievän patellaluksaatiotuloksen kumoutumista uusintatutkimuksen perusteella. Päivityksen mukaan alle kolmen vuoden iässä annettu polvilausunto 1/0, 0/1 ja 1/1 voidaan kumota kolmen vuoden iän jälkeen tehdyllä uusintatutkimuksella, jossa koira saa tuloksen 0/0. Jalostuskriteerit ovat nyt tuon päivitetyn polvitutkimusohjeen mukaiset.

Muilta osin jalostuskriteerien muutokset ovat lähinnä silmädiagnoositermien, sanamuotojen sekä lauserakenteiden selkiyttämistä ja kriteerien yhtenäistämistä rotujen välillä. Toivomme, että kaikki kasvattajat sekä jalostusurosten omistajat tutustuvat päivitettyihin jalostuskriteereihin ja noudattavat niitä.