Urostiedusteluista

Täältä löydät jalostustoimikunnan tiedotteet
Anna-Maija Kuisma

Urostiedusteluista

Viesti Kirjoittaja Anna-Maija Kuisma » 09.04.2013 13:02

Urostiedustelut on lähetettävä jalostustoimikunnalle 2kk ennen arvioitua astutusaikaa. Yhdistelmille ei anneta jälkikäteen suositusta, jos nartun juoksu on jo alkanut, narttu on jo astutettu tai pennut ovat jo syntyneet).

Urostiedustelujen käsittelyä viivästyttää, jos yhdistelmän terveystarkastukset eivät ole tiedossa. Tämän vuoksi kannattaa terveystarkastukset teettää hyvissä ajoin ja lähettää urostiedustelu vasta sitten, kun terveystiedot on kirjattu Koiranetiin.
Jalostustoimikunta pyytää, että nartun omistaja lähettää yhdellä kertaa kaikki urosehdotukset, joita on ajatellut kysyä (samaan juoksuun) nartulleen. Tämä helpottaa jalostusneuvojien työtä, koska ko. nartulle tarkoitettuja urosehdotuksia ei tarvitse ottaa monta kertaa uudelleen käsiteltäviksi.
Toivottavaa on myös, että nartun omistaja selvittää onko urossuositukseen laittamansa uros/urokset ollenkaan käytettävissä omalle nartulle.
Kun urostiedustelu lähetetään jalostustoimikunnalle on suotavaa, että ehdotettujen yhdistelmien kohdalla katsotaan valmiiksi kataraktatiedot kahdessa sukupolvessa. Tiedot löytyvät Kennelliiton Jalostustietojärjestelmästä (Koiranet). Jos sekä nartun että uroksen puolella vanhemmilla, isovanhemmilla tai jälkeläisellä on katarakta-sairaus (kortikaalinen tai posterior polaarinen), ei yhdistelmää suositella.

Jalostustoimikunta ei anna suositusta, jos uros on alle 20kk.

Petra Palukka
Viestit: 7214
Liittynyt: 02.11.2010 08:27

Re: Urostiedusteluista

Viesti Kirjoittaja Petra Palukka » 02.02.2015 10:08

Jalostustoimikunta haluaa jälleen muistuttaa, että urostiedustelut tulisi toimittaa jalostustoimikunnan käsiteltäväksi n. kaksi kuukautta ennen suunniteltua astutusta. Silloin tällöin tiedusteluja tulee jopa jo nartun juoksun alettua, ja tällaisia tiedusteluja ei välttämättä ehditä käsitellä ajoissa. Jonossa on usein suuri määrä myös hyvissä ajoin toimitettuja urostiedusteluja, eivätkä kiireelliset tiedustelut voi kiilata niiden edelle.

Vastaa Viestiin